Τον Οκτώβριο σημειώθηκε μείωση κατά 43%, τον Νοέμβριο η μείωση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 70% δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης αναφερόμενος στην πτώση των μεταναστευτικών ροών και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η πτώση στις μεταναστευτικές ροές καταγράφεται στον Έβρο, φθίνουσες είναι και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας

Τον Οκτώβριο σημειώθηκε μείωση κατά 43%, τον Νοέμβριο η μείωση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 70%, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης αναφερόμενος στην πτώση των μεταναστευτικών ροών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο υπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει συνεννόηση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και παρατηρείται ήδη μεγάλη μείωση των ροών, διαρκώς και περισσότερο από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τη θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαίωσε ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη. «Οι ροές δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά σίγουρa δεν είναι αυτό το φαινόμενο που βλέπαμε και το καλοκαίρι αλλά και το προηγούμενο διάστημα» είπε και πρόσθεσε πως «εάν κάνουμε σύγκριση με το περσινό χειμώνα, διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση, έχουμε πολύ μικρότερες ροές και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην καλύτερη δουλειά, την καλύτερη επάνδρωση των υπηρεσιών μας, αλλά οφείλεται στην βούληση από την πλευρά της Τουρκίας, να εντοπίσουν τους διακινούμενους και να τους απομακρύνουν από τα σύνορα με την Ελλάδα».

Επίθεση… αγάπης με ημερομηνία λήξης
Η πτώση στις μεταναστευτικές ροές καταγράφεται στον Έβρο και παράλληλα φθίνουσες είναι και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χαρέλα «η Τουρκία ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα για τους δικούς της λόγους, που φαίνονται αυτή τη στιγμή ποιοι είναι. Θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ξέρω κατά πόσο θα διαρκέσει.

Θεωρώ ότι θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια η επίθεση αγάπης προς την Ελλάδα».
Πάντως, παρόλο που μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των διακινούμενων στα χερσαία σύνορα μας, οι έλεγχοι παραμένουν εντατικοί, ανέφερε ο κος Χαρέλας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταγράφονται και να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο.
«Δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι και τι έχουν κάνει στη χώρα τους» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αναφορά στις δομές κράτησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΥΦΥ, στα νησιά εμφανίζουν μεγάλη πληρότητα, ενώ μικρότερη είναι στην ηπειρωτική χώρα.