Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κοντά στα ουγγρικά σύνορα στα βόρεια και κοντά στην πόλη Πιρότ στα νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία


Η σερβική αστυνομία συνέλαβε συνολικά 738 μετανάστες σε επιδρομές στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της βαλκανικής χώρας, στο πλαίσιο επιχείρησης που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις μετανάστες.

Σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Πέμπτης, η αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε μετανάστες στους δήμους Σουμπότιτσα, Σόμπορ και Κικίντα, κοντά στα ουγγρικά σύνορα στα βόρεια και κοντά στην πόλη Πιρότ στα νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

«Δημοφιλής» διαδρομή διακινητών

Την περασμένη εβδομάδα τρεις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, διαδρομή που χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο από τους διακινητές για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σε έρευνες σε περισσότερα από 5.000 αυτοκίνητα και 32 σπίτια εντόπισε διαβατήρια και άλλα προσωπικά έγγραφα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες μετανάστες και δεκάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

«Τις επόμενες ημέρες, η αστυνομία θα εντείνει τα μέτρα και θα επιστρατεύσει δυνάμεις… για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δεν διευκρίνισε από πού προέρχονται οι μετανάστες, ωστόσο οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν τη βαλκανική οδό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη βόρεια Αφρική. Η διαδρομή περνάει από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Ευθυγράμμιση με την Ε.Ε.

Πολλοί μετανάστες διασχίζουν τα σύνορα με τη βοήθεια περίπλοκων δικτύων διακινητών, οι οποίοι μερικές φορές είναι ένοπλοι, και οι πυροβολισμοί μεταξύ εγκληματικών ομάδων είναι συχνοί.

Η Σερβία διεξάγει κοινές περιπολίες στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Αυστρία, που είναι χώρες-μέλη της Ε.Ε. Το Βελιγράδι έχει δεσμευτεί να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές του για τις θεωρήσεις με εκείνες της Ε.Ε., ώστε να συμβάλει στην αναχαίτιση της ροής των παράνομων μεταναστών προς τα δυτικά.

ΠΗΓΗ   kathimerini.gr