Δύο κέντρα παραμονής παράτυπων μεταναστών θα δημιουργήσει στην Αλβανία η Ιταλία, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Έντι Ράμα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (6/11) στη Ρώμη με τον Αλβανό ομόλογό της, με τον οποίο υπέγραψε πρωτόκολλο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης.

Πιο αναλυτικά, μετά το τέλος της συνάντησης, η Μελόνι δήλωσε:

«Πρόκειται να δημιουργηθούν σε αλβανικό έδαφος δύο κέντρα για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, με έξοδα της Ιταλίας. Η συνολική χωρητικότητά τους θα είναι για 3.000 ανθρώπους, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση αιτημάτων ασύλου και για ενδεχόμενη απέλαση. Η πρωτοβουλία δεν αφορά γυναίκες που κυοφορούν, ανήλικα και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες».

Η Μελόνι πρόσθεσε ότι «τη φύλαξη των κέντρων θα αναλάβει η αλβανική αστυνομία, ενώ στο εσωτερικό τους θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία» και ότι «αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν την άνοιξη του 2024».

«Είμαι ικανοποιημένη, πρόκειται για συμφωνία ευρωπαϊκής πνοής, η οποία αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία τριακοσίων εξήντα μοιρών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», υπογράμμισε.

Ράμα: Όταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά

Από τη μεριά του, ο Ράμα υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτισμικά και συγκινησιακά στοιχεία που συνδέουν τη χώρα του με την Ιταλία» και ότι «μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπογραφεί με καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

«Όταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά. Θέλουμε να βοηθήσουμε στη διαχείριση, με λίγο μεγαλύτερη πνοή, της δύσκολης αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Όταν μπαίνεις στην Ιταλία, μπαίνεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η γεωγραφία, για την Ιταλία, μετατράπηκε σε κατάρα», δήλωσε ο Ράμα.

Τόνισε, τέλος, ότι η ιδέα για τη συγκεκριμένη συμφωνία προέκυψε όταν η Τζόρτζια Μελόνι ήταν διακοπές στην Αλβανία (φέτος το καλοκαίρι), ημέρες κατά τις οποίες οι ειδήσεις για αποβιβάσεις μεταναστών στην Ιταλία ήταν ασταμάτητες.

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, και τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στον αλβανικό βορρά. Το πρώτο στο λιμάνι της Σενγκίν, κοντά στην πόλη Σκόδρα, περίπου 77 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Τίρανα. Το δεύτερο λίγο πιο βόρεια, στην Γκιαντερ.

Όπως σημειώνει η La Repubblica, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η δικαιοδοσία των δύο κέντρων θα είναι ιταλική. Οι μετανάστες «θα αποβιβάζονται στο Σενγκίν, η Ιταλία θα αναλάβει τις διαδικασίες αποβίβασης και ταυτοποίησης, και θα δημιουργήσει ένα κέντρο πρώτης υποδοχής και ελέγχου», ενώ «στο Γκιάντερ θα δημιουργήσει μια δομή υποδοχής», δηλαδή κράτησης και επαναπατρισμού

Από την πλευρά τους, όπως είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, οι αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν «την ασφάλεια και την εξωτερική επιτήρηση των εγκαταστάσεων».

Συνολικά, 145.314 μετανάστες έχουν μεταβεί στις ιταλικές ακτές μέχρι στιγμής φέτος, πολύ περισσότεροι από τους 88.095 που έφτασαν την ίδια περίοδο του 2022 και τους 54.733 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Πηγή iefimerida.gr