Στην εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων προχώρησε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, με μέλη τους να ενέχονται σε πλήθος περιπτώσεων προώθησης παράτυπων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έναντι αμοιβής.


Εξαρθρώθηκαν, έπειτα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε πλήθος περιπτώσεων προώθησης παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έναντι χρηματικής αμοιβής.

Πρόκειται για 21 άτομα – μέλη (14 ημεδαποί – 7 αλλοδαποί) συμπεριλαμβανομένων των διευθυνόντων, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 13, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ τρεις βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, μεταφορά – προώθηση παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, πέραν των προαναφερόμενων μελών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 ακόμη ατόμων (4 ημεδαποί – 6 αλλοδαποί) – εμπλεκομένων στην ίδια υπόθεση, ένα εκ των οποίων συνελήφθη δυνάμει σχετικού καταδιωκτικού εγγράφου για αδικήματα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι παραπάνω οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε περιπτώσεις προώθησης παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, με τη χρήση οχημάτων, από τις οποίες προέκυπτε κίνδυνος ζωής των μεταφερόμενων ατόμων.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα, πρ0έκυψε ότι τα μέλη των οργανώσεων από το Μάιο του 2023 έως και το χρόνο σύλληψή τους, πραγματοποίησαν συνολικά 22 περιπτώσεις διακίνησης, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν συνολικά τουλάχιστον 166 παράτυποι μετανάστες, με εκτιμώμενο οικονομικό όφελος τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους χρησιμοποίησαν περισσότερα από 58 οχήματα ενοικιάζοντάς τα και υπεξαιρώντας τα, 19 εκ των οποίων έχουν ήδη κατασχεθεί.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, κατασχέθηκαν επιπλέον 5 οχήματα, 18 κλειδιά εκκίνησης αυτοκινήτων, πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων και το χρηματικό ποσό των 1.910 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι σε βάρος τριών εκ των συλληφθέντων προέκυψαν και εθνικά εντάλματα σύλληψης, διωκτικά έγγραφα, αλλά και διατάξεις αρμόδιων εισαγγελικών αρχών.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
ΠΗΓΗ    politic.gr