Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος έχουν διακριθεί στον αθλητισμό σε ελληνικό, ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το δρομικό κίνημα που όλο και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς περιλαμβάνει μερικά από αυτά. Κάποια από τα πιο γνωστά ονόματα των τελευταίων ετών είναι αυτά της Ντενίζ Δημάκη, του Παναγιώτη Τριβυζά.

Ένα από τα ανερχόμενα στελέχη-ονόματα του ΠΣ με, όπως όλα δείχνουν, λαμπρό μέλλον στο χώρο των αγώνων αποστάσεων είναι αυτό του Ορφέα Ιωάννου. Ο δόκιμος ανθυποπυραγός της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με καταγωγή από τους οικισμούς Παγκράτι και Ζερβοχώρι του Νομού Θεσπρωτίας, τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει βήμα βήμα επίπεδο γράφοντας το όνομά του στα βάθρα των αγώνων που συμμετέχει. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη πόλη των Ιωαννίνων ενώ ανήκει στο δυναμικό του Α.Γ.Σ Ιωαννίνων.

Η τροπαιοθήκη του μέχρι σήμερα, αριθμεί ήδη 12 μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα (2 Χρυσά, 3 Ασημένια και 7 Χάλκινα) ενώ ξεχωρίζουν αυτά των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς είναι όλα χρυσά!

Το 2020 σε ηλικία 17 ετών ο Ορφέας ενώ πιάνει το όριο για τη συμμετοχή του στον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου Κ18 στέκεται άτυχος καθώς λόγο του COVID αυτό ματαιώθηκε. Ήταν όμως το ‘’καμπανάκι’’ πως κάτι δυνατό έρχεται!

Το 2022 μπαίνοντας στον αθλητικό στίβο πιο ενεργά και με το ένδοξο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος να έχει μπει πλέον στη ζωή του -πέρασε 1ος στη σειρά επιτυχίας της Σχολής Αξιωματικών ΠΣ μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων- κατακτά την 1η θέση στον αγώνα των 5km της σειράς RUN GREECE που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ και στον οποίο λαμβάνουν συμμετοχή μεταξύ άλλων τα κορυφαία ονόματα της χώρας.

Το 2023 στο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης άλλη μια 1η θέση στον αγώνα των 5km έρχεται να προστεθεί στο βιογραφικό του νεαρού αθλητή του ΠΣ.

Στον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών κατακτά την 3η θέση στον αγώνα των 5km αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα του χώρου και προσθέτει άλλη μια επιτυχία στο άλμπουμ του.

Λίγες μέρες μετά ο Ορφέας Ιωάννου ανεβαίνει ξανά στο βάθρο. Αυτή τη φορά κατακτά την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου δρόμου στον αγώνα των 8Km.

Η επιτυχία αυτή έμελλε να τον φέρει αντιμέτωπο με μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Η συμμετοχή του πλέον και επίσημα στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου που θα λάβει χώρα στο Βέλγιο στις 10/12 με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η διοργάνωση θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Park van Laken στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συγκεντρώσει κορυφαίους Ευρωπαίους αθλητές και αθλήτριες των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Η αποστολή αποτελείται από νεανική ομάδα πέντε αθλητών και μίας αθλήτριας, που θα έχει την ευκαιρία να αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον, μετέχοντας σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις στη Γηραιά ήπειρο. Ο Μάριος Αναγνώστου με συμμετοχή σε τέσσερις διοργανώσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή της Δάφνης Λαβασσά, έκτης το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.

Σε όλη αυτή τη προσπάθεια συνέλαβε τα μέγιστα και ένας πολύ έμπειρος προπονητής, προπονητής των επιτυχιών θα λέγαμε, καθώς έτσι είναι γνωστός στο χώρο, αλλά και στέλεχος του ΑΠΣ. Φυσικά μιλάμε για τον Σταύρο Καρρέ Ομοσπονδιακό Προπονητή Στίβου τον οποίο ο Ορφέας Ιωάννου συμβουλεύεται πάντα και παντού.

Τέλος, το στήριγμα του νεαρού αθλητή, η οικογένειά του είναι δίπλα του σε κάθε του βήμα. Αξίζει να σημειωθεί πως και η αδελφή του ανήκει στις τάξεις του ΠΣ αφού και η ίδια έχει περάσει στη σχολή αξιωματικών της πυροσβεστικής ακαδημίας.

του Θάνου Χουλιάρα


Πηγή firefightingreece.gr