Οι Αρχές προχώρησαν σε 15 συλλήψεις στην Κύπρο μετά από μεγάλη επιχείρηση της Europol

Με συμβολή της Κυπριακής Αστυνομίας έγιναν 15 συλλήψεις ατόμων σε Κύπρο, Λετονία και Πορτογαλία που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα τέλεσης εικονικών γάμων στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Αστυνομίας τέσσερις από τους συλληφθέντες φέρονται να διοργάνωσαν πέραν των 130 εικονικών γάμων στην Κύπρο, με στόχο τη διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών σε χώρες της ΕΕ.

«Ομάδα Δράσης Λεμέσου»

Περαιτέρω η Αστυνομία αναφέρει ότι τα 13 πρόσωπα, που συνελήφθησαν στην Κύπρο οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ για τους άλλους δύο συλληφθέντες, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για έκδοσή τους στην Κύπρο.


Η Αστυνομία αναφέρει ότι η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης, με κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol» που διοργάνωσε, η Europol, με επικεφαλής της επιχείρησης την Κύπρο, και την υποστήριξη της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Eurojust.

Διευκρινίζει ότι από τις πληροφορίες, που λήφθηκαν και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, προέκυψε ότι το εν λόγω κύκλωμα, πέραν από τους εικονικούς γάμους φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, τη συνωμοσία για καταδολίευση, την υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, τη συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, την πλαστογραφία, την κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τη δόλια τέλεση γάμου και τον εξαναγκασμό θυμάτων να τελέσουν εικονικούς γάμους, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάνω από 133 «γάμοι»

Προστίθεται ότι από τις εξετάσεις εξασφαλίστηκε επίσης μαρτυρία εναντίον αριθμού προσώπων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε συνολικά 133 εικονικούς γάμους, που τελέστηκαν στην Κύπρο, μεταξύ γυναικών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και ανδρών από Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Εξηγεί επίσης ότι πλαίσιο της «OTF Limassol», στις 29 Ιανουαρίου 2024, ημέρα κοινής δράσης των συμμετεχόντων στην επιχείρηση, οι αρχές της Κύπρου, της Λετονίας και της Πορτογαλίας, προχώρησαν στη διεξαγωγή ερευνών σε υποστατικά και στη σύλληψη συνολικά 15 προσώπων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τα πιο πάνω αδικήματα.

Προσθέτει ότι δεκατρείς συλληφθέντες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Κύπρο, ενώ ένα πρόσωπο συνελήφθη στη Λετονία και ένα στην Πορτογαλία. Τέσσερις από τους συλληφθέντες, αποτελούν τους κύριους υπόπτους της υπόθεσης. Πρόκειται για δύο πρόσωπα, ηλικίας 37 και 24 ετών, που συνελήφθησαν στην Κύπρο και τα δύο πρόσωπα, ηλικίας 45 και 26 ετών, που συνελήφθησαν στο εξωτερικό, στη βάση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, που εκδόθηκαν από τις κυπριακές αρχές.

Από κυπριακής πλευράς στην επιχείρηση συμμετείχαν η Εθνική Μονάδα Europol, το ΤΑΕ Λευκωσίας, το ΤΑΕ Λάρνακας, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η όλη επιχείρηση υποστηρίχθηκε από τη Europol, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, το συντονισμό και τη χρηματοδότηση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και παρέχοντας άμεση επιχειρησιακή υποστήριξη.

Τα ΤΑΕ Λάρνακας και Λευκωσίας και η ΥΑΜ συνεχίζουν τις εξετάσεις.

ΠΗΓΗ   in.gr