Επιχειρησιακή δράση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών για την αντιμετώπιση «εγκλημάτων δρόμου» (STREETCRIMES) στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε την 17/02/2024 έως πρώτες πρωινές την 18/02/2024, εκτεταμένη επιχειρησιακή δράση, με σκοπό την αντιμετώπιση των «εγκλημάτων δρόμου» (STREET CRIMES), στις περιοχές του Κολωνού, Καλλιθέας, Ακρόπολης, Ομόνοιας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, με την παρουσία δικαστικών λειτουργών, συνελήφθησαν συνολικά –18– άτομα, ταυτοποιήθηκαν –10– ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά –9– κλοπές από το εσωτερικό οικιών, καταστημάτων, επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών.

Πιο αναλυτικά:

Σύλληψη -11- ατόμων για –κατά περίπτωση– πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι ομάδα ατόμων, η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες και διέπραττε κλοπές στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, διαμένει σε ξενοδοχείο, τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους του οποίου χρησιμοποιεί για την αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών και των κλοπιμαίων («καβάτζες»), με σκοπό την άμεση πρόσβαση σε αυτά.

Σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες το Σάββατο, 17-02-2024, με την συνδρομή αστυνομικών της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. παρουσία δικαστικού λειτουργού, συνελήφθησαν –11– άτομα, μεταξύ των οποίων ο προσωρινά υπεύθυνος, ενώ αναζητείται ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο οποίος περιλαμβάνεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στους χώρους των δωματίων, αλλά και σε κατάστημα, στο οποίο είναι προσωρινά υπεύθυνος ένας εκ των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

■–3– μαχαίρια, –2– μεταλλικά σπαθιά και αναδιπλούμενος σουγιάς,

■–7– ζευγάρια γυαλιών ηλίου,

■–600- ελβετικά φράγκα,

■–64– συλλεκτικά νομίσματα και χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών,

■–18– κινητά τηλέφωνα,

■χρυσό νόμισμα,

■μεταλλική θήκη κοσμημάτων

■ρολόγια χειρός και μπρασελέ,

■πλήθος κοσμημάτων (δαχτυλίδια, αλυσίδες λαιμού, σκουλαρίκια, μενταγιόν, αλυσίδες και βραχιόλια χειρός),

■ασημένιος σταυρός,

■ασημένιες παραμάνες, κρυστάλλινη καρφίτσα και ασημένια μανικετόκουμπα,

■μηχάνημα εκτίμησης πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων,

■«πέτρα» δοκιμής χρυσού για την εξακρίβωση της καθαρότητας του χρυσού σε μεταλλικό αντικείμενο,

■–3– ζυγαριές ακριβείας,

■–2– μπουκαλάκια, που περιείχαν υγρό άγνωστης ουσίας,

■πλήθος ταυτοτήτων και διαβατηρίων ελληνικών και αλλοδαπών αρχών, άδειες διαμονής, άδειες ικανότητας οδήγησης, δελτία ασύλου καταφανώς πλαστά και λοιπά έγγραφα,

■τραπεζικές και λοιπές κάρτες,

■–3– πένες- στυλό συλλεκτικά,

■–5– φορητές ηλεκτρονικές συσκευές ταμπλέτες,

■πλήθος από φο- μπιζού κοσμήματα,

κλειδιά αυτοκινήτου,

■–3– ζευγάρια ασύρματων ακουστικών,

■–4– φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

■αυτοσχέδια συσκευασία, η οποία περιείχε –1,80– γραμμάρια κάνναβης,

■μεταλλικός τρίφτης,

■πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,

■έγγραφο γνωστοποίησης όρων ατομικής σύμβασης, έντυπο με πίνακα προσωπικού και στοιχεία εργοδότη νόμιμου εκπροσώπου και έντυπο με ιστορικό λειτουργίας καταστήματος,

■–2– συσκευές ανοίγματος- κλεισίματος (μπουτόν) ρολού ασφαλείας και

■το χρηματικό ποσό των –14.470– ευρώ.


Σύλληψη -7-αλλοδαπών για –κατά περίπτωση- πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και για τα όπλα.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε η δράση ομάδας ατόμων, που διαπράττει κλοπές τσαντών και πορτοφολιών, σε βάρος κυρίως τουριστών, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ διαμένουν σε ξενοδοχείο, στα δωμάτια του οποίου αποθηκεύουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, έγγραφα τρίτων προσώπων και προϊόντα εγκλήματος, χρησιμοποιώντας αυτά ως «καβάτζα».

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκε ομάδα ατόμων, τα μέλη της οποίας στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την μετέπειτα μεταφορά τους σε χώρες της Ευρώπης.

Σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες την Κυριακή, 18/02/2024, συνελήφθησαν –7– άτομα, ενώ σε έρευνες που ακολούθησαν στα δωμάτια του ξενοδοχείου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

■–2– φορητές συσκευές αναπαραγωγής ήχου,

ψηφιακή κορνίζα,

■–5– φορητές ηλεκτρονικές ταμπλέτες,

■–23– κινητά τηλέφωνα,

■–3– ρολόγια χειρός,

■–4– ζευγάρια γυαλιών ηλίου,

■αναδιπλούμενος σουγιάς,

■–4– χρυσίζουσες αλυσίδες, –3– δαχτυλίδια και ασημίζον κόσμημα,

■επιτραπέζιο ρολόι,

■ταυτότητες, διαβατήρια, δίπλωμα οδήγησης και κάρτα και

■το χρηματικό ποσό των –840– ευρώ.

Εξιχνίαση -9- κλοπών από το εσωτερικό οικιών, επιχειρήσεων και καταστημάτων δημόσιων οργανισμών.


Δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκαν σε βάρος συνολικά –10– ατόμων για κλοπές, ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά –9– περιπτώσεις.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διενεργούμενης έρευνας – προανάκρισης και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση ερευνητικών στοιχείων και εγκληματολογικών δεδομένων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, εξιχνιάστηκαν:

■-9- κλοπές από το εσωτερικό οικιών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και -1- από τραπεζικό κατάστημα.


Οι δικογραφίες τακτικής διαδικασίας θα υποβληθούν αρμοδίως.

bordernews.gr