Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε επιφυλακή στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, εντατικοποιώντας τους ελέγχους των μεταναστευτικών ροών

Ενισχυμένη αστυνόμευση και εντονότερους συνοριακούς ελέγχους, στις πύλες εισόδου της χώρας, στα κέντρα υποδοχής και κράτησης παράτυπων μεταναστών και σε στέκια συγκέντρωσης αλλοδαπών συγκεκριμένων εθνικοτήτων περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας των ελληνικών αρχών, μετά το αιματοκύλισμα της Μόσχας και τις πρόσφατες συλλήψεις τζιχαντιστών στην Τουρκία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε επιφυλακή στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, εντατικοποιώντας τους ελέγχους των μεταναστευτικών ροών, νόμιμους και παράτυπους μετανάστες που περνάνε από Τουρκία.

Στο στόχαστρο θα βρίσκονται ύποπτα άτομα που θα επιχειρούν να διασχίσουν την Ελλάδα, είτε για να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, είτε για να εισέλθουν σε αυτήν. Η έρευνα θα επικεντρώνεται σε άτομα που έχουν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν "μοναχικοί λύκοι" ή σε μικρές ομάδες κρούσης σαν και αυτή που έδρασε στη Ρωσία.


ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αξιολογούν τις πληροφορίες που συλλέγουν, όπως και αυτές που προέρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ένας από τους λόγους εγρήγορσης είναι το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ή ISIS-K το τελευταίο διάστημα έχει επιχειρήσει να επεκτείνει τη δράση του από την κεντρική Ασία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν ή το Κιργιστάν προς την Ευρώπη. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Αρχές σε Αυστρία και Γερμανία απέτρεψαν σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων από υπηκόους κυρίως Τατζικιστάν που ενεργούσαν για λογαριασμό του ISIS-K.

Πηγές προερχόμενες από εμπλεκόμενες υπηρεσίες διευκρίνισαν ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν και στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, όπως επίσης και στις κοινότητες των υπηκόων Αφγανιστάν και Πακιστάν που διαβιούν στη χώρα.


Και αυτό διότι μία από τις δεξαμενές απ’ όπου το ISIS-K στρατολογεί μέλη είναι οι κοινότητες των Αφγανών και δευτερευόντως των Πακιστανών, που βρίσκονται σε σύγκρουση με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Η προσοχή των ελληνικών αρχών είναι επίσης στραμμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΤikTok, Telegram) όπου σύμφωνα με πληροφορίες το ISIS-K στρατολογεί νέα μέλη.

Παράλληλα, σχεδόν διπλάσια, θα παραμείνει η αστυνόμευση στους εντός των συνόρων χαρακτηρισμένους "εν δυνάμει στόχους ρωσικού ενδιαφέροντος", όπως προβλέπεται από τα ήδη ισχύοντα μέτρα ασφαλείας, που έχουν εφαρμοστεί μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Π. Χαρέλας:ΠΗΓΗ   thetoc.gr
             ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση 
             bordernews.gr