Τέσσερα χρόνια μετά την κρίση στα σύνορα του Έβρου

Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα τεράστιο θέμα για την ελληνική κοινωνία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι εισήλθαν ή προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος δια της νομίμου ή όχι οδού.

Μία από τις πύλες εισόδου των μεταναστών αποτελούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης έπρεπε και πρέπει να ληφθούν κάποια βραχυχρόνια, αλλά και μακροχρόνια μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από τη συμπλήρωση των γεγονότων της 28ης Φεβρουαρίου 2020 μάς μιλάει για την πορεία των έργων και μάς εξηγεί τί έχει συμβεί την τελευταία τετραετία στην περιοχή όπου αγωνίζεται καθημερινά.

Δημοσιογράφος: Ελένη Κωστοπούλου

Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2020, που μια νέα πρωτοφανής κρίση ήρθε να ταράξει την πατρίδα μας και να προστεθεί στην μακρά λίστα των τουρκικών προκλήσεων των αποτελεσμάτων της μεταναστευτικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η χώρα μας και παράλληλα των δύσκολων καταστάσεων που έχει βιώσει, βιώνει και αντιμετωπίζει με μεγάλη αντοχή ο νομός ως “πρώτη γραμμή” των προκλήσεων: ξεκινούν τα επεισόδια στα σύνορα του Έβρου.

Τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου του 2020, αποτελεί την αρχή των γεγονότων που σημάδεψαν πρώτα τον Έβρο, αλλά και την Ελλάδα φέρνοντάς την στην επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις 28 Οκτωβρίου του 2020 μεγάλος αριθμός μεταναστών καταφθάνει οδηγημένος από την Τουρκία στα βόρεια σύνορα του Έβρου, στις Καστανιές και στην συνέχεια κατά μήκος των συνόρων του Νομού μας με σκοπό να εισέλθουν στην πατρίδα μας. Το Τελωνείο στις Καστανιές κλείνει και η περιοχή για πολλές ημέρες θυμίζει σκηνικό πολέμου. Με ξεκάθαρη βοήθεια από την Τουρκική πλευρά συνεχώς υπάρχουν επιθέσεις στις Ελληνικές δυνάμεις.

Ο Έβρος, λοιπόν, στο επίκεντρο των γεγονότων με την Αστυνομία, τον Στρατό, τους απλούς πολίτες να δίνουν μάχη να κρατήσουν τα σύνορα της πατρίδας μας.

Για όλο αυτό, λοιπόν, το διάστημα το κύμα συμπαράστασης ήταν αυτό που κράτησε το ηθικό μας.


Το άτυπο σύνθημα "ο Έβρος δεν πέφτει" μπορεί μετά από τέσσερα χρόνια, δυστυχώς, να το θυμούνται λίγοι.

Σίγουρα έγιναν βήματα για την φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Προσλήψεις νέων Συνοριακών Φυλάκων μετά από 20 χρόνια, αναβάθμιση του στόλου οχημάτων, αλλά και του υλικού τεχνικού εξοπλισμού.

Το σύστημα επιτήρησης, αλλά, και η κατασκευή του νέου φράχτη δίνουν καλύτερα αποτελέσματα…

Από την δική μας πλευρά καθημερινά συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας και ζητούμε να μην γίνονται "εκπτώσεις" στις Υπηρεσίες μας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι τα εγκώμια για τους ακρίτες του Έβρου, δυστυχώς, ξεχάστηκαν γρήγορα…

Να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου κ.Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά για τον χρόνο που μας διέθεσε και για τα όσα μάς είπε.


bordernews.gr