Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στις συσκέψεις στην Περιφέρεια Κρήτης, υπό τον Υπουργό Καιρίδη, δεν θα πρόκειται για hot spots αλλά για Δομές βραχείας φιλοξενίας - Τα "αγκάθια" για την περίπτωση της Γαύδου
Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας δύο δομών φιλοξενίας μεταναστών, στην Κρήτη - πιθανότατα μία για τις ανάγκες της ανατολικής Κρήτης και μία για τη δυτική Κρήτη - συγκλίνει κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, όπως προέκυψε και μετά την σύσκεψη των τοπικών φορέων του νησιού με τον Υπουργό Δημήτρη Καιρίδη.Ο κ.Καιρίδης ζήτησε τη συνδρομή των τοπικών φορέων με προτάσεις για τον σχεδιασμό, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο δομές, όχι όμως μορφής hot spot, αλλά βραχείας φιλοξενίας δυναμικής περίπου 300 ατόμων έκαστη, με όριο την 4ήμερη παραμονή και μάλιστα σε σημεία απομακρυσμένα για να μην υπάρξει συνέπεια για τον Τουρισμό. Μέσω των δομών αυτών, όπως αναφέρθηκε, θα διενεργούνται οι διαδικασίες ταυτοποίησης και επαναπροώθησης.
Από την πλευρά των φορέων της Αυτοδιοίκησης δεν υπήρξε αντίδραση, ούτε αρνητική εισήγηση απέναντι στις Δομές ολιγοήμερης φιλοξενίας, τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και για λόγους Ασφάλειας και Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο υπογραμμίστηκε το οικονομικό ζήτημα που ως σήμερα αποτελεί μόνιμο "αγκάθι" με τους Δήμους να εξωθούνται σε μιας μορφής επαιτεία, απευθυνόμενοι σε επιχειρηματίες και εθελοντές για την εξασφάλιση των πρώτων απαραίτητων ειδών - ακόμη και διατροφής - για τους μετανάστες και πρόσφυγες που κατεβαίνουν στην Κρήτη και τη Γαύδο.
Ο κ.Καιρίδης σημείωσε ότι έχει ήδη υπάρξει μέριμνα και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για αυτές τις ανάγκες, από το ίδιο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ τόνισε ότι όταν δημιουργηθεί αυτή η Δομή ή οι Δομές, δε θα χρειάζεται καν η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης.
Τα "αγκάθια" στην περίπτωση της Γαύδου
Την ειδική μέριμνα της οποίας χρήζει η Γαύδος έθιξε η Δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη, σημειώνοντας ότι αφενός οι "καραβιές" βγαίνουν συνήθως στην παραλία της Τρυπητής - το νοτιότερο άκρο του νησιού, που είναι ταυτόχρονα και το πιο τουριστικό μέρος κι αφετέρου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι υπηρεσιακοί παράγοντες που μπορούν να συνδράμουν για τη μεταφορά των μεταναστών ως το λιμάνι, για διαδρομή περίπου 1,5 ώρας.
Η κ.Στεφανάκη έφερε ως παράδειγμα το ρεαλιστικό σενάριο της άφιξης, εν μέσω της νύχτας, μεταναστών και το διαρκές αδιέξοδο του "ποιος θα βρεθεί για να τους παραλάβει και μεταφέρει ως το λιμάνι".
Η Δήμαρχος πρότεινε μάλιστα το στρατιωτικό φυλάκιο στη Γαύδο, όπου υπηρετούν περίπου 10 άτομα, να ενεργοποιείται βάσει κάποιοι ειδικού πρωτοκόλλου, όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, ώστε οι στρατιώτες να συνδράμουν στη διαδικασία της μεταφοράς των μεταναστών ως το λιμάνι του νησιού.
ΠΗΓΗ cretalive.gr