Οι ελεγκτές της ΕΕ δήλωσαν την Τετάρτη ότι δεν είναι σε θέση να εξακριβώσουν εάν κάποια από τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί στην Τουρκία ως βοήθεια για τους Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενεί έχουν πραγματικά αντίκτυπο γράφει ο Independent

Με βάση τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας το 2016, η ΕΕ δεσμεύτηκε να παράσχει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους μετανάστες που περνούν από τη Συρία. Η Τουρκία με τη σειρά της δεσμεύτηκε να εμποδίσει τους μετανάστες να εγκαταλείψουν το έδαφός της για την Ευρώπη.

Τον Μάρτιο του 2016, έναν μήνα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η κυβέρνηση της Τουρκίας είπε ότι ο αριθμός των μεταναστών που περνούσαν παράνομα στην Ελλάδα μειώθηκε από περίπου 6.000 την ημέρα τον Νοέμβριο του 2015 σε περίπου 130 ημερησίως.

Το 2021, οι ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν σχέδια να στείλουν άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Το σύμφωνο, το οποίο χαιρετίστηκε στην Ευρώπη ως μεγάλη επιτυχία, χρησίμευσε ως πρότυπο για άλλες πιο πρόσφατες και περίπλοκες συμφωνίες με την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Επισημαίνεται ότι τα κονδύλια από τη συμφωνία χρησιμοποιούνται για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε μερικούς από τους περισσότερους από 4 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πρόσφυγες, καθώς και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας και για την καλύτερη ενσωμάτωση και για την κατασκευή εγκαταστάσεων στην Τουρκία που μπορεί να χρειαστούν οι άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία.

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, σε μια έκθεσή του πέρυσι για το εάν τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά, είπε ότι το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχουν τα έργα της ΕΕ.

«Είμαι σίγουρη ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν κάποια αποτελέσματα από τα διάφορα αναπτυξιακά και ανθρωπιστικά έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους το μέλος του ECA, Bettina Jakobsen.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τουλάχιστον 530 εκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για «να υποστηρίξουν την ποιοτική συνεκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία». Προορίζεται να πληρώσει μισθούς δασκάλων και να παρέχει εκπαιδευτικό εξοπλισμό, συνδρομή για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και την κατάρτιση δασκάλων, καθώς και συμβουλευτική και άλλη καθοδήγηση.

Οι ελεγκτές αναζήτησαν μια λίστα με τα σχολεία που λαμβάνουν στήριξη από την ΕΕ και τον αριθμό των προσφύγων μαθητών που φοιτούν, καθώς και πληροφορίες για το εάν παιδιά που δεν φοιτούσαν στην εκπαίδευση είχαν επανενταχθεί στο σχολικό σύστημα και τα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις τους, σε σύγκριση με τους Τούρκους μαθητές.

Χωρίς τα στοιχεία αυτά υπογράμμισε η Jakobsen, «δεν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη μέτρηση του αντίκτυπου ή της βιωσιμότητας» των εκπαιδευτικών έργων που έχει αναλάβει η ΕΕ.

Ερωτηθείς από το Associated Press τι εμπόδιζε τους ελεγκτές να λάβουν τις πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, ένας ελεγκτής της ΕΕ που συμμετείχε στη διαδικασία είπε: «Απλώς ισχυρίστηκαν ότι δεν διέθεταν τα στοιχεία αυτά». «Γνωρίζουμε ότι τα δεδομένα θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν», είπε ο ελεγκτής, ο οποίος σύμφωνα με τους κανονισμούς του ECA δεν μπορούσε να κατονομαστεί. «Δεν είναι στο χέρι μας να μαντέψουμε γιατί δεν θέλουν να παράσχουν τα στοιχεία. Αξιωματούχος του ΕΕΣ σημείωσε ότι είναι σχετικά σπάνιο οι αρχές να αποτυγχάνουν να συνεργαστούν με τους ελεγκτές.

Οι ελεγκτές και τα στελέχη της επιτροπής, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ορθής δαπάνης των χρημάτων της ΕΕ, υπέβαλαν κοινά και μεμονωμένα αιτήματα για τις πληροφορίες, αλλά χωρίς επιτυχία. Οι ελεγκτές μπόρεσαν να επισκεφθούν ορισμένα σχολεία, καθώς και νοσοκομεία, τα οποία επωφελούνται από κονδύλια της ΕΕ και μπορούσαν να δουν ότι οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από πρόσφυγες και Τούρκους μαθητές και ότι δάσκαλοι εργάζονταν εκεί.

ΠΗΓΗ   hellasjournal.com